Offset UV

Drukkerij Arijs beschikt over een moderne 5 kleuren UV-drukpers. Dit laat ons toe om op verschillende substraten te drukken zoals pvc, vinyl, polypropyleen en vele meer. Hierdoor kunnen wij ons onderscheiden in de grafische industrie en unieke drukresultaten creëren.

Het grote voordeel aan UV-drukken is dat de inkt direct gedroogd wordt na het in contact komen met de drager zodat krassen en overzetten van het drukwerk vermeden wordt en waardoor wij hele scherpe leveringstermijnen kunnen aanbieden.

Hieronder kan u nog de volledige omschrijving terug vinden van het offset-proces: de drukvorm bestaat over het algemeen uit een dunne aluminium plaat waarop via fotografische weg een beeld is aangebracht. Om een afdruk te krijgen van deze offsetplaat moet deze eerst vochtig worden gemaakt. Alle niet-beeld-delen nemen dit vocht aan. Daarna wordt de vettige inkt aangebracht. Aangezien de natte niet-beeld-delen de inkt afstoten, wordt deze alleen op de beelddelen aangenomen. De inkt wordt nu op een rubberdoek gedrukt en dan drukt dit rubberdoek het beeld op het papier. Door het tussentijds overzetten (“offset”) op rubberdoek mag het oorspronkelijke beeld op de offsetplaat niet in spiegelbeeld staan.

Offsetdruk laat zich goed gebruiken voor hoge oplagen die snel gedrukt dienen te worden, zoals een dagblad. Veruit de meeste krantenpersen zijn gebaseerd op het offsetprincipe.

Bij een fullcolourproductie (vierkleurendruk – CMYK – Cyaan, Magenta, Yellow, Key, waarbij Key vaak, maar niet altijd, zwart is) worden voor het te bedrukken vel vier afzonderlijke drukgangen gebruikt. Het is natuurlijk van het grootste belang dat de vier afzonderlijke kleuren precies op elkaar gedrukt worden. Bij het gebruik van een vierkleurenpers, die in feite neerkomt op vier geïntegreerde offsetpersen waarbij elke pers het bedrukte papier doorgeeft aan de volgende. Bij moderne zogenaamde „nat-op-nat”-persen hoeft de inkt niet te drogen voordat het papier aan de volgende kleursectie wordt doorgegeven.

Offset is ontwikkeld uit de lithografie, de vlakdruk met behulp van lithostenen die in 1796 door Alois Senefelder werd uitgevonden. De Engelsman Robert Barclay patenteerde in 1875 een rotatiepers waarmee hij op blik kon drukken. In de eerste jaren van de twintigste eeuw ontwikkelden de Amerikaan Ira W. Rubel uit New Jersey en de Duitser Caspar Hermann onafhankelijk van elkaar offsetpersen die hoogwaardig drukwerk op papier konden leveren.

Tegenwoordig wordt ongeveer twee derde van al het drukwerk op de wereld in offset uitgevoerd.

Onze realisaties

We laten onze klanten graag even gluren bij de buren. Daarom zetten we enkele mooie en originele samenwerkingen in de kijker. Zo zie je meteen dat Drukkerij Arijs het woord bij de daad voegt.

Laat je inspireren

Kwalitatief drukwerk voor elk project