Duurzame drukkerij met kleine ecologische voetafdruk

Bij Drukkerij Arijs staat duurzaamheid voorop. We hebben een ecologische aanpak die ons toelaat hoogwaardig drukwerk af te leveren zonder het milieu onnodig te belasten. Dat zie je aan ons machinepark, ons materiaal- en afvalbeleid en de manier waarop we omgaan met water en energie.

Jouw drukwerk met een FSC-label

Printen is papierwerk. Gelukkig krijgt ook de milieu- en bosvriendelijke aanmaak van papier meer en meer aandacht. Heel veel drukwerk is even kwalitatief op gerecycleerd papier, maar ook onze nieuwe vellen van Nordic Swan of FSC® zijn duurzaam ontwikkeld:

In maart 2010 behaalde Drukkerij Arijs het FSC®-certificaat. De Forest Stewardship Council ziet als internationale organisatie toe op het verantwoord beheer van bossen, zowel op het vlak van milieu als voor mens, fauna en flora.

Wil je als bedrijf of als particulier ook de aandacht vestigen op duurzaam ondernemen? Wij voorzien een FSC®-label op jouw drukwerk. Vraag ernaar bij Drukkerij Arijs.

Klimaatneutraal drukwerk

Sinds 2012 produceren we al onze elektriciteit met de zonnepanelen op ons dak. Ook de herlaadpalen voor onze elektrische wagens, die bovendien voor onze buren toegankelijk zijn, worden aangedreven door groene stroom uit hernieuwbare energiebronnen.

Daarnaast is water een van de meest waardevolle natuurelementen op onze wereld. Daarom springen we er uiterst zuinig mee om. Momenteel zijn er enkel gesloten systemen in huis waardoor er geen permanente afvoer van water is naar de riolering.

Alcoholvrije drukpers

In 2018 heeft drukkerij Arijs alle persen omgebouwd om zonder alcohol (IPA) te kunnen drukken. En dat is een goede zaak voor mens en milieu. Bij offsetdruk werd naast inkt en water ook alcohol gebruikt, om het bevloeiingsvermogen van het water te verhogen. Deze IPA is giftig, duur en licht ontvlambaar: 3 redenen om het in onze drukprocessen te vermijden. Alcoholvrij drukken betekent op de eerste plaats een gevaarlijke, chemische stof minder in de drukkerij en een gezondere, veiligere en groenere werkplek voor onze medewerkers.

Inkten op vegetale basis

Drukkerij Arijs gebruikt inkten op vegetale basis die 100% vrij zijn van mineraaloliën. Deze worden bijvoorbeeld uit sojaboon, lijnzaad of koolzaad gemaakt. De kleurpigmenten en droogstoffen zijn niet plantaardig, daarom spreken we over ‘inkten op vegetale basis’ en niet over ‘vegetale inkten’. Want Drukkerij Arijs informeert zijn klanten op een eerlijke, juiste manier.

Onderhoudsproducten

Met onze moderne, snelle drukpersen passen we de best bruikbare techniek toe. Dit betekent: het juiste product met de juiste dosering op de juiste plaats gebruiken. Het wasprogramma van onze persen wordt zo afgesteld dat een minimale inzet van wasproducten een maximaal resultaat oplevert. Drukkerij Arijs werkt met één aromaatvrij, klasse 3-wasproduct. Het is veel milieuvriendelijker dan de vluchtige en snel reinigende wasproducten.

Geen restafval

Restmateriaal wordt het best bij de bron aangepakt. Daarom probeert Drukkerij Arijs zoveel mogelijk afval te voorkomen. Plasticverpakking, aluminium drukplaten, papier- en inktresten worden apart gesorteerd en opgehaald voor recyclage. Met grotere stroken snij-overschotten maken we bijvoorbeeld gelijmde schrijf- en tekenboekjes met een hardere kaft of we laten het ophalen door andere creatievelingen.

Het werk in een drukkerij gaat sowieso gepaard met restmateriaal. Regelmatig hebben wij dan ook materialen in de aanbieding: dun en dik karton, golfkarton, papieroverschotten, snippers, plakbandrolletjes, verpakkingsriemen, wit en zwart plastic, …

Kan je dit materiaal zelf gebruiken of in je buurtcomité, kleuterschool of vereniging? Aarzel niet om langs te komen!